Tips voor franchisenemers

Mensen zijn inventief. Zeker in tijden van crisis, als de banen niet voor het opscheppen liggen, overwegen steeds meer mensen om zelf te gaan ondernemen. Bij sommigen zit ondernemen “in het bloed”, anderen maken een sprong in het diepe. Welk type ondernemer je ook bent, het is een grote stap.

De zekerheid van een vaste baan geef je op en daarmee vallen veel voorzieningen weg, zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkering, bonus, WW, WIA en pensioenopbouw. Dat zal je dus op een andere manier moeten regelen! Je krijgt er echter veel voor terug: zelfstandigheid, vrijheid en meer invloed op je eigen inkomsten.


Wij geven potentiële franchisenemers graag een paar vrijblijvende tips mee.

Tip 1
De franchiseformule moet aansluiten op jouw interesses, passie en kwaliteiten. Kies dus nooit “zomaar” een formule.
Tip 2
Franchisen betekent minder vrijheid en meer overleg, maar ook veiligheid en vaste structuren. Past deze vorm van ondernemerschap bij jou of ben je liever een vrije ondernemer, die zelfgekozen wegen wil gaan.
Tip 3
Steek je licht op bij toekomstige collega-franchisenemers, loop eens een dagje mee met hen en laat je zo breed mogelijk informeren over de organisatorische en inhoudelijke kant van de franchiseorganisatie.
Tip 4
Vraag collega franchisenemers discreet naar de verdienmogelijkheden van jouw toekomstige organisatie en ga na of dit past in jouw situatie en de cijfers die je zelf hebt opgesteld en of de gevraagde feevergoeding in verhouding staat tot de diensten die de franchisegever levert.
Tip 5
Timmert marketingtechnisch de franchiseorganisatie voldoende aan de weg? Hoge marketingactiviteiten zijn vaak een indicatie voor succes.
Tip 6
Ga na of je voldoende financiële rugdekking/reserves hebt. Realiseer je, dat ondernemen vanaf de aanvang vooral investeren is en dat de rendementen meestal pas in het derde ondernemingsjaar optreden.
Tip 7
Wees ervan overtuigd dat je voldoende doorzettingsvermogen, doortastendheid en overtuigingskracht hebt. Creativiteit is daarnaast ook een goede eigenschap voor een franchisenemer, maar realiseer je, dat je je moet conformeren aan het concept, de processen en procedures van de franchiseorganisatie. En, heel belangrijk: Een 9 tot 5-mentaliteit past sowieso niet bij het ondernemerschap.
Tip 8
Laat u in het proces voorafgaand aan de start c.q. ondertekening van de franchiseovereenkomst adviseren door een specialist en doe zelf goed marktonderzoek.


Beschik je over de juiste competenties?

We noemen er een paar, in willekeurige volgorde, die iedere ondernemer zou moeten hebben:

  • Daadkrachtig
  • Commercieel zakelijk
  • Zelfstandig
  • Financieel bewust
  • Drukbestendig
  • Klantgericht
  • Gedreven
  • Doelbewust
  • Netwerker
  • Collegiaal
Heb passie voor hetgeen je doet; droom van morgen maar leef vandaag!
Volg je dromen

CONTACTGEGEVENS


European Franchise Consultants
Hein van Baalen
info@europeanfranchiseconsultants.nl
+31(0)6-22995970
+31(0)76-5203252
Sociale netwerken